dimecres, 22 de gener del 2014

L’ INS BERENGUER D’ENTENÇA PARTICIPA AL II FÒRUM DE LA XESC









“Actuació transformadora del territori: l’oli d’oliva”


El passat 19 de novembre de 2013 els alumnes de 2n d’ESO Fran Beltrán,  Luis Batsi i Carlos Jiménez  acompanyats per la professora Joana Escoda van participar al II FÒRUM de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) que va tenir lloc a Cambrils.


En aquesta segona edició del Fòrum, el tema  era presentar una “actuació transformadora del territori” . Nosaltres vam presentar el treball de  “ l’oli d’oliva” que treballen els alumnes de 1r d’ESO i té continuïtat amb l’Optativa de medi ambient de 2n d’ESO.




En aquesta trobada ens vam trobar més d’un centenar d’alumnes i de professors de 25 centres educatius de les comarques del Baix Camp, de l’Alt Camp i el Tarragonès que formen part de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). De fet, entre els mesos d’octubre i novembre s’han celebrat arreu de Catalunya, un total de tretze trobades en el marc dels II Fòrums de la XESC, amb més de 400 centres i 2.000 participants (professorat i alumnat). 


Jornada d'intercanvi d'experiències entre els centres educatius
Els professors i els alumnes ens reunim en aquest fòrum per compartir experiències, propostes i idees entorn a una educació sobre la sostenibilitat a l’escola i al territori. La jornada es va iniciar amb un acte de benvinguda al Centre Cultural de Cambrils a càrrec de Paula Pérez, coordinadora del Programa Escoles Verdes, Departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i Imma Piñas, assessora del Programa Escoles Verdes, Cel Rogent Educació Ambiental.  Posteriorment, es van organitzar grups de treball de professors i d’alumnes per intercanviar les experiències dels respectius centres considerades  com “una actuació transformadora del territori”.


Neteja d'un tram del barranc de la Mare de Déu del Camí
Després del matí de treball al Centre Cultural, els participants a la trobada vam dinar al parc del Pinaret de Cambrils i, després, van realitzar una acció conjunta de neteja d'un tram del barranc de la Mare de Déu del Camí, també inclosa dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2013. La cloenda del fòrum es va fer, al parc del Pinaret, amb els parlaments a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el subdirector general d’Informació i Educació Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat –Josep Planas– i un representant de l’alumnat i del professorat de les escoles participants. 

Programes d'educació per a la sostenibilitat
Aquests fòrums, que es fan arreu de Catalunya, estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat conjuntament amb els ajuntaments de les localitats membres de la XESC. Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa Escoles Verdes– com diferents ajuntaments –a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental– impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. En aquest marc, l’any 2009 es va posar en marxa la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’Escoles Verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC i a la Demarcació de Tarragona ja són 97 les Escoles Verdes.

Imatges del II Fòrum de la Xesc






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada