dimecres, 22 de gener del 2014

INS BdE, participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus!


La quarta edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es va  celebrar del 16 al 24 de novembre de 2013 amb la participació dels alumnes de 1r       d’ESO i els alumnes de CFGS Educació Infantil.

v   Els alumnes de 1r d’ESO han realitzat la tutoria “ESMORZAR SENSE RESIDUS”. L’objectiu és promoure comportaments responsables i mostrar què fem i com podem actuar per tal de disminuir la quantitat d’envasos i embolcalls que es generen i reflexionar sobre les solucions per evitar tots aquests residus.

v   Els alumnes de 2n d’ESO han realitzat l’ acció conjunta “Neteja d’un tram d’una riera “ durant la celebració del II Fòrum de la XESC.

v   Els alumnes de CFGS Educació Infantil, han treballat  la responsabilitat 1 “Sensibilitzar i informar les persones sobre l’ús eficient i responsable de l’aigua, de l’energia i els  recursos biològics i minerals, tot millorant així els nostres propis hàbits de consum com també els de tothom” amb l’elaboració de cartells.

L’esmorzar sense residus

Amb l’aplicació de l’horari de jornada continuada, amb els dos temps d’esbarjo es generen grans quantitats de residus (brics, plàstics, paper d’alumini...). Per tal de fomentar l’ús adequat dels contenidors  i mantenir el pati ben net s’ha realitzat per segon any consecutiu, la tutoria “Esmorzar sense residus” als alumnes de 1r d’ESO. Amb aquesta activitat quotidiana dels alumnes de l’institut fan una anàlisi dels residus que generen. Aquesta activitat permet  que reflexionin sobre els vincles existents entre consum i la generació de residus. En finalitzar la tutoria els tutors i tutores de 1r d’ESO van repartir a cada alumne un boc’n roll per embolicar l’entrepà subvencionat per l’empresa Associació Nuclear Ascó- Vandellòs II (ANAV).


Objectiu de la Tutoria:
Mentalitzar els alumnes que ells també poden contribuir, des de la seva posició, dia a dia, a la prevenció dels seus residus.

Desenvolupament de l’acció:
-       Convidem als alumnes a posar-se davant l’esmorzar i a desembolicar els diferents productes. Aleshores podem analitzar amb ells la quantitat d’envasos en proporció al producte que contenen, la seva naturalesa (treball amb els materials), etc. I després reunim els envasos de tots els esmorzars i observem el munt de residus generals.

-       Els alumnes ho comenten i analitzen la situació. Tot seguit els fem reflexionar sobre les solucions per evitar tots aquests residus o els animem  a generar-ne menys. D’aquesta forma, podem encadenar moltes idees. Per exemple: begudes, aigua de l’aixeta, ús d’una cantimplora...

-       Aleshores observem l’esmorzar que ha dut el professor, que genera menys residus. Comparem els dos tipus d’esmorzars i en traiem conclusions sobre les formes de dur un esmorzar sense residus.

-       Finalment, podem ampliar aquesta acció a altres situacions en què es generen residus: festes d’aniversari, Nadal...



 PATI BEN NET. L’ESMORZAR SENSE RESIDUS.

ACCIÓ PRIORITZADA AL NOSTRE INSTITUT



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada