dimarts, 14 de maig del 2013

Trobada catalana "Tinguem cura del planeta"



TROBADA CATALANA “TINGUEM CURA DEL PLANETA”


Obertura de la Trobada Catalana a càrrec dels tres delegats de Brussel·les 2012



Victor Barcelón facilitador en la dinàmica dels tallers

Cinc alumnes del nostre institut, en Victor Barcelón  delegat català a Brusel·les 2012 i 4 delegats de 1r d’ESO: Maria Gil,  Gemma Berenguer, Maria Mayordomo i Pablo Maldonado van participar a la Trobada Catalana emmarcada en el projecte Tinguem Cura del Planeta el passat 29 d'abril a l'Escola Pia de Sarrià-Calassanç de Barcelona.

Es  la segona vegada que el nostre centre participa al procés Tinguem Cura del Planeta. En aquesta edició han participat 157 joves de 36 centres de Catalunya amb els seus professors.

L'objectiu de la CONFINT catalana per aquest curs és centrar-se en reflexionar i identificar els principals reptes socioambientals (locals i globals), elaborar un mapa col·lectiu amb els problemes socioambientals a nivell de Catalunya, i relacionar cada repte local amb amb el conjunt d'accions pròpies que es porten  a terme en cada centre educatiu.

Després de l'bertura, a càrrec dels tres delegats catalans que van participar el curs passat en la conferència a Brussel·les (en Nacho, en Xavi i en victor Barcelón, alumnes de l'INS Berenguer d'Entença) va seguir una xerrada de Víctor Viñuales director d'ECODES i autor de "¿Puede un instituto cambiar el mundo?". Posteriorment, es van visionar els vídeos que van enviar altres joves del món sobre les accions que estan desenvolupant en el marc del Tinguem Cura del Planeta.

Després de carregar piles amb l’esmorzar, els joves es van dividir en 4 grups de treball i van participar en 4 dinàmiques. Sota la premisa de jove educa jove, dinamitzat per  facilitadors, l’alumnat va posar en comú les problemàtiques socioambientals que havien diagnosticat en els seus municipis, van detectar les semblances i diferències amb els centres propers. Fet això, van debatre sobre diferents estratègies per aconseguir que les accions traspassin l’escala de l’aula o del centre, involucrin més agents i arribin a escala municipal i internacional.

Abans d’acabar el matí, els joves van escollir 12 representants per a participar en futures jornades d’intercanvi, trobades amb les autoritat i, en definitiva, ser les cares visibles del compromís dels joves.

A la tarda, els delegats i delegades es van repartir en dos grups per tal de dur a terme dues accions comunicatives. Per una banda es van fer unes entrevistes gravades sobre el paper que juguen els centres en el procés Tinguem Cura del Planeta, com encoratjar altres centres i allò que destacarien de la Trobada Catalana, que servirà per elaborar un vídeo resum de la trobada. Per altra banda, es va realitzar una fotografia col·lectiva del logotip del TCP realitzada amb guixos de colors i els cossos dels joves.
Durant l’acte de cloenda, els joves que van ser seleccionats com a delegats van lliurar a les autoritats un mapa de catalunya, reflex de la diagnosi feta pels joves dels problemes socioambientals locals.



Els delegats de l’INS participant al taller “ Els joves tinguem cura del planeta”




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada